Min väg till yogalärarutbildningen i Stockholm

Yoga, yoga, yoga!

Min yogaresa genom Yogastockholm och Yogasverige till Yogaland. Jag driver sedan 2007 yogacentret Yogaland och håller yogautbildning vid Kundaliniyoga Akademin i Vällingby, Västra Stockholm. Förutom yogakurser och workshops inom yoga har vi även utbildningar inom yoga, till yogainstruktör,  yogalärare och mindfulnessinstruktör. Yogainstruktörsutbildningar i Medicinsk Yoga och kundaliniyoga samt Kundaliniyogalärarutbildning är stående inslag i min vardag.

Yogacentret Yogaland firar 10 års jubileum 2017 och jag brukar alltid be mina elever på yogautbildningarna att göra en summering av sin yogaresa så därför tyckte jag att de skulle vara passande att skriva ner min egen resa genom yogan till Yogaland och Kundaliniyoga Akademin lagom till 10 års jubileet.

Yogaöken

Yoga var ingen naturlig del av min uppväxt. Snarare var omedvetenhet vattnet jag vadade i som barn och ungdom. Det var ett fåtal människor under min uppväxt som var närvarande och det var snarare flyktiga bekantskaper än bestående relationer.

Yoga Stockholm

När jag flyttade till yogahuvudstaden Stockholm några år strax innan millennieskiftet kom jag i kontakt med den fysiska yogan på yogacentret Livshälsan på Östermalm i Stockholm, då körde de en mycket fysisk form av yoga som hette Ashtangayoga, Det var min flickvän som släpade med mig på att prova yoga och även om jag då som många andra män tyckte att yoga det är väl inget för killar, så hängde jag ändå på och den fysiska utmaningen med ashtangayogaserierna gjorde det hela intressant. Det blev lite tävlingskänsla om man skulle hänga med i tempot och få till alla yogaställningar precis som yogalärararen. Ashtangayogan var spännande och kändes skön så var det något som vi gjorde ett par terminer.

Yogaskolor, yogastudios och yogacenter

Träffade en ny vän som var väldigt intresserad av yoga när jag pluggade reklam på Berghs School of Communication i Stockholm. Min yogavän tipsade om ett yogacenter vid Odenplan i Stockholm som hette Skandinavisk Yoga och Meditationsskola. Yogastudion vid Odenplan hade en helt annan stil än yogan på Östermalm. Istället för tunna yogamattor i plast var det tjocka orangea mjuka yogamadrasser som täckte golvet i en ganska mörk yogasal. Vi gjorde helt andra yogaövningar och det slog mig hur olik den ena yogan var från den andra yogan. Den här yogan var ett helt annat väsen än den första. Yogaövningarna var inte längre mest solhälsningar och andra stående yogapositioner, istället fanns det sittande yogaövningar och liggande meditationer. Vi provade tratakyoga eller tratakmeditation där man stirrar med öppna ögon på ett ljus samt yoganidra, yogisk guidad djupavslappning.

Landade på yogamattan av ull

Provade flera yogacenters och yogastudios runt om Yogastockholm. På ett yoga ställe vid St:Eriksplan satt vi i ring och sjöng kirtan och spelade med enkla rythminstrument. På ett annat yogacentrum med Osho-inriktning stod vi och hoppade och skakade och hade en form av frigörande yogadans. Så yogade jag mig runt Stockholm tills den dagen jag landade på en vit ullmatta hos Göran Boll på Institutet för Medicinsk Yoga eller IMY som yogacentret kallades vid Gärdet i Stockholm. Det var yogakärlek från första stunden. Yogaformen hette kundaliniyoga och man yogade med slutna ögon i en vacker yogasal med mjuka vita ullmattor och dämpad belysning. Fridsam yogamusik vaggade in sinnet i stillhet. Göran Bolls mjuka mörka stämma guidade genom de olika yogaövningarna som ofta följdes av en skön vila där man fick sträcka ut på rygg och släppa taget. En kombination som medförde att man landade väldigt snabbt, vardagsstressen och spänningarna släppte. Tankarna stillades och ångesten försvann.

Kundaliniyogaläraren och kundaliniyogalärarna

Kundaliniyogaläraren Göran Boll som senare kom att grunda den medicinska yogan eller mediyogan som han kallade den, höll flera pass i veckan och var dessutom den drivande läraren bakom yogalärarutbildningen i kundaliniyoga. När jag först landade i Göran Bolls yogacenter hade jag ingen tanke på att själv bli kundaliniyogalärare. Jag var nöjd med att gå på kundaliniyoga en eller två gånger i veckan och sedan yoga på egen hand hemma. Provade även pass med andra kundaliniyogalärare men gillade speciellt Göran Bolls lite lugnare stil där han uppmande att hålla ut och ta sig igenom motstånden utan att hetsa, samt de återkommande vilorna. Kundaliniyogaläraren Göran Boll var även mycket noga med det yogiska långa djupa andetaget, andningen är nycken till kundaliniyoga och även till många andra yogaformer. När andetaget förändras skiftar sinneskvalitén, vi byter frekvens. Stress i vardagen ger en andningssignatur som återspelgar stressen. Genom att uppmärksamt betrakta eller reglera andetaget förändras andningen och vi förändrar tankebanorna. Kundaliniyogan har effektiva och konkreta tekniker inom detta område.

Håller på och jobbar med sidan så kolla in lite senare för fortsättning följer….

Yogalärarutbildning

Min yogavän hade vid det här laget hoppat på en yogalärarutbildning. Han hade pratat mycket om att gå en yogalärarutbildning under en längre tid och nu hade han gjort slag i saken. Det var en längre yogalärarutbildning som sträckte sig över ett år och var fördelad till helg moduler med praktiskt övande och självstudier därimellan. Något jag senare funnit är ett ganska vanligt sätt att lägga upp en yogalärarutbildning på och som vi själva tilllämpar på den yogalärarutbildning som vi erbjuder inom Kundaliniyoga Akademin. Fördelen med moduler är att du får en regelbunden påfyllning med jämna mellanrum från yogalärarutbildningen och mellan yogalärarutbildningens träffar får eleven möjlighet att smälta och processa materialet och framförallt praktisera yogan på egen hand. Att få igång ett eget regelbundet utövande så kallad sadhana är en av de största transformativa effekterna av att gå en yogalärarutbildning. Deltar du i en yogalärarutbildning och bara läser böckerna utan att göra yoga så missar du hela poängen med yogalärarutbildningen. Yoga är en personlig upplevlese. Det är i betraktandet av det som vi uppfattar som jaget som självkännedom utvecklas. Stress, spänningar och gamla mönster belyses och släpper och i dess tomrum skapas plats för något nytt, utrymme att blomstra. 

Att bli Kundaliniyogalärare

Fortsättning följer… 

Yogalärarutbildning kommer nästa stycke att handla om…

Kundaliniyoga Akademin

Akademin för Medicinsk Yoga och Kundaliniyoga